Dostarczenie roślinom niezbędnych składników odżywczych jest kluczową kwestią, która wpływa na ich prawidłowy rozwój oraz obfitość plonów. Jednym z najważniejszych makroskładników jest magnez. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest m.in. za równomierne dojrzewanie zbóż, ale na tym jego rola się nie kończy.

Główny składnik chlorofilu

Magnez pełni istotną funkcję w procesie fotosyntezy – jest on głównym budulcem chlorofilu. Szacuje się, że nawet jedna trzecia tego pierwiastka, która jest pobierana przez rośliny, skupiana jest właśnie na tym zielonym barwniku. Ponadto, magnez wywiera wpływ na rozwój systemu korzeniowego roślin, wspomaga transport i gromadzenie białek, węglowodanów, tłuszczy, fosforu oraz umożliwia efektywniejsze pobieranie azotu. Mg uczestniczy również w tworzeniu komórkowej ściany i reguluje gospodarkę wodną w roślinach.

W jakich glebach brakuje magnezu?

Największy deficyt Mg występuje na glebach lekkich. Jest on szczególnie widoczny podczas występowania dużych i długotrwałych opadów deszczu, ponieważ wtedy pierwiastek wypłukiwany jest do głębszych warstw ziemi uprawnej. W pierwszej kolejności niedobory magnezu ukazują się na starszych liściach, a następnie także na liściach młodych – blaszka liściowa zaczyna żółknąć i pojawiają się na niej plamy (chloroza), a następnie dochodzi do procesu brunatnienia i zasychania organu roślinnego.

Uzupełnianie niedoborów magnezu

Najlepszym sposobem na dostarczenie magnezu do gleby są takie środki jak wapno magnezowe. Za ich pośrednictwem ziemia uprawna odzyskuje m.in. prawidłowy odczyn pH. Jednak, aby cały proces był przeprowadzony prawidłowo, należy poddać próbkę gleby badaniom w laboratorium, ponieważ zbyt duże ilości nawozu mogą doprowadzić do jej przewapnowania, natomiast nadmiar magnezu może negatywnie wpłynąć na pobieranie innych pierwiastków (np. potasu).

Stosowanie wapna magnezowego sprawia, że w podłożu zatrzymywane są woda i powietrze, rośliny uodparniają się na wymarzanie w sezonie zimowym, poprawiają się właściwości fizykochemiczne i strukturalne gleby oraz wzrastają plony.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.